Orkidelerin Dünyasına Hoş Geldiniz


Phalaenopsis orkidesi
Orkide dünyanın en sevilen çiçekleri arasında birinci sırada, en çok satılan çiçekler listesinde ise Atatürk çiçeğinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Atatürk çiçeği yapraklarındaki kırmızı rengi gittikten sonra genellikle atıldığı için sürekli yenileriyle değiştiriliyor olması satış rakamını artırmaktadır. Oysa orkideler çok yıllık bitkilerdir bir kez alındıktan sonra uzun yıllar evimizi süsler, her yıl düzenli çiçek açarlar. Bazı türler yılda iki, üç kez çiçek açabilir. Orkidelerin uzun yıllar yaşaması yetiştiren kişiyle arasında bağ kurmasına yol açmakta dost olarak görülmektedir.

Orkideler ilk keşfedildikleri yıllardan beri cazibesini korumuş git gide artan ilgi odağı olmayı başarmışlardır. Kimi zaman evlenme tekliflerinin vazgeçilmezi, kimi zaman düğün buketi, kimi zaman söyleyemediklerimizin tercümanı, ailenin parçası, en nihayetinde dostumuz olmuştur. Orkide yalnızca çiçek değil aynı zamanda yazın vazgeçemediğimiz dondurmamızın, kışın salepimizin tadıdır. Tüm dünyaca bilinen Kahramanmaraş dondurmamız ününü bu bölgede yetişen salep orkidesinin köklerinden elde edilen toza borçludur.

Orkide ailesi yaklaşık 35 binin üzerinde tür, yüz binin üzerinde meleziyle dünyanın en geniş çiçekli bitki ailelerinden biridir. Bu kadar geniş bir çeşitlilik olunca çok farklı bölgelerde çok farklı yaşam koşulları süren türlerin olması kaçınılmazdır. Kimi tropik ormanlarda ağaç üstlerinde epifitik olarak, kimi salep orkidesi gibi dağlarda toprak içerisinde yetişmektedir.

Onlarca filme konu olan, şiirler, kitaplar yazılan bu bitkileri yakından tanımak istiyorsanız o zaman doğanın en egzotik en muhteşem çiçekleri orkidelerin dünyasına hoş geldiniz.

Site Kullanımı

Bu site, orkide yetiştiricileri için temel kaynak olması amacıyla hazırlanmıştır. Site içerisinde evinizde veya ofisinizde orkide yetiştirmek için gerekli olan tüm bilgileri bulabilirsiniz. Site dili mümkün olduğunca herkesin anlayacağı, en sade olacak şekilde kullanılmıştır. Mavi orkide, kırmızı orkide veya Singapur orkidesi gibi sıkça kullanılan genel adlandırmalar yanında Latince isimler kullanılarak uluslararası geçerlilik kazanması sağlanmıştır. Site içerisinde  orkide bakımı, çiçek açtırma, sulama, iklimlendirme, orkide toprağı hazırlama, saksı değişimi gibi konuların yanında Orkide nasıl çoğaltılır, Orkide nasıl budanır gibi sorulara cevap aranmıştır.

Ayrıca binlerce türü bulunan muhteşem renk, desen ve şekilde orkide olmasına karşın ülkemizde yeterli tür sayısı olmayışı, istenildiği zaman bulunamaması, bulunsa dahi çok pahalı olması  gibi konular düşünülerek ebay'den  en ucuz orkide nasıl alınır, özel tüpler içerisinde canlı orkide siparişi, tüpten çıkarılan orkidelerin dış ortama alıştırılması gibi konular işlenerek doğanın harikası bu muhteşem çiçeklere ulaşmanın en kolay yolları anlatılmıştır.

Orkideler hakkında daha fazla bilgi edinmek için hazır mısınız?

Siteden Bazı Başlıklar

Orkide dünyasına giriş
Orkide çiçeği bitkisi hakkında ilginç konuları ve yaşam tarzlarını inceleyebilirsiniz.

Evde Orkide Bakimi
Kolay bakılan türler ve size uygun türü seçmeniz için gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Orkide siparişi.
Birine online orkide gönderecekseniz veya kendinize orkide siparişi verecekseniz sipariş vermeden önce nasıl orkide siparişi verilir ve sağlıklı orkide almanın yollarını öğrenin.

Phalaenopsis Orkide Bakımı
İç mekanlar da yetiştirmesi en kolay tür. Sulama, gübreleme ve yeniden çiçeklendirme gibi bir çok konuda açıklayıcı bilgiler bulabilirsiniz.

En güzel orkide seçimi
Orkide satın almaya gidecekseniz önce orkide seçimi nasıl yapılır bu konuyu öğrenerek giderseniz kaliteli orkideler edinme şansınızı artırabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular
Orkide yetiştirmeye yeni başlıyorsanız tüm orkide yetiştiricilerinin sorduğu ortak soruları okuyarak orkide bakımı hakkında genel bilgilere sahip olabilirsiniz.

Orkide toprağı nasıl olmalı?
Orkide toprağı sıradan çiçek topraklarına benzemez bu nedenle toprak kelimesi bildiğimiz manada değil saksı harcı yada saksı karışımı gibi bir manaya gelir. Eğer orkidenizin saksı harcını yenilemeyi düşünüyorsanız bu konuyu mutlaka okumalısınız. Nelerden hazırlanır, ne kadar kullanılır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Orkide sulama
Orkide bakımında bilinmesi gereken en önemli konulardan biridir. Eğer bir orkide ölüyorsa muhtemel nedeni hatalı sulamadır. Bu nedenle orkide sulama konusu çok iyi bilinmelidir. Su kaynakları nelerdir? Ne zaman sulama yapmalıyım? Ne kadar su dökmeliyim? Gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Orkidem hasta ne yapmalıyım?
Tüm dünya da görülen benzer orkide hastalıklarını öğrenerek tedavi edebilirsiniz. Bir çok hastalık zaten ülkemiz de patatesten domatese kadar çok sayıda bitki türünde görülen hastalıklardan. İlaçları ve uygulama yolları bir birine benzer. Hastalık teşhisinden sonra gerekli ilacı zirai ilaç satışı yapan bayilerden alabilirsiniz.

Orkide yaprak sararması
En sık karşılaşılan bazen sorun olmayan, bazen ciddi sorun olan orkide bakım konusudur.

Orkide nasıl çoğaltılır?
Orkide üretiminin farklı yollarını, saksı değişimi sırasında orkideleri bölme, doku kültürüyle üretim ve bebek orkidelerin saksıya alınması gibi  (keiki) işlemleri öğrenebilirsiniz.

Yavru (keiki) oluşumu ve teşvik edilmesi
Bazı orkideler çiçek saplarından yavru vermek suretiyle çoğalırlar. Yavru orkide almak için yapmanız gerekenler hakkında bazı ipuçları bulabilirsiniz.

Orkide nasıl budanır?
Orkide budama tüm orkide yetiştiricilerinin bilmesi gereken temel bir konudur.

Yorum gönder