Evde Orkide Bakımı
Afrika menekşesi yetiştirilebilen her evde orkide yetiştirmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz?
Bir çok kişi orkide yetiştirmenin güç olduğu fikrine sahip oysa orkide yetiştirmek diğer ev çiçeklerini yetiştirmekten farksızdır.Evde yetiştirdiğimiz orkideler güney Amerika, Singapur gibi tropik ve yarı tropik iklim kuşaklarından gelir. Evde başarılı orkide yetiştirmenin altın kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçer. Yetiştirmesi ve temini en kolay orkide türü Phalaenopsistir. Bu türün çiçekleri çok uzun ömürlü ve iki ile altı ay arasında çiçekli kalabilir, bazı Paphiopedilum türleri de Phalenopsis gibi yetiştirmesi kolay türlerden biridir.
Sıcaklık istekleri
Evimizin ortalama sıcaklık durumunu dikkate alarak seçim yapacak olursak phalaenopsis, bazı paphiopedilum ve dendrobium türleri sıcak seven orkide türleridir. Genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18-27 C derece arasındaki sıcaklıklardır. Cymbidium, miltonias, ve bazı paphiopedilum, dendrobium türleri soğuk seven orkide türleridir. Bu türler için en iyi yetişme sıcaklıkları 12 - 21 C derece arasındaki sıcaklıklardır.Konumlandırma
Orkide aldıktan sonra yapılacak ilk ve en önemli iş doğru konumu seçmektir. Bu görev sağlıklı orkide yetiştirmenin altın kuralıdır ve sonraki uygulamalara temel oluşturur. Uzun süre ışık alabilen güney, güney batı penceresi gibi alanlar ilk tercihtir, ancak evin hangi penceresine yakın yerleştirirseniz yerleştirin orkideleri doğrudan gelen güneş ışınlarından korumanız gerekir. Pencereden yaklaşık 30cm içeride perde veya jaluzi arkasına yerleştirmek aynı ormanda palmiyelerden süzülen ışık gibi orkideler için mükemmel bir konum olacaktır.Nem istekleri
Evlerde yetiştirilen orkideler genellikle %40-80 arası nemde sağlıklı yetiştirilebilirler. Nemin yetersiz olduğu kurak iklimlerde çakıl dolu tepsilere su doldurmak suretiyle nem miktarı artırılabilir. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken konu orkide saksısı çakıl üzerine oturtulduğunda su seviyesi çakılların altında olmalı orkide kökleri suyla doğrudan temas etmemelidir.Bitkileri bir birine yakın konumlandırmak, güneş alan mutfak, banyo gibi nemin yüksek olduğu alanları seçmekte nem isteğini karşılamak için yapılan uygulamalardır.
Spreyle günlük su püskürtmek de nem oranını artırmaya yardımcı olur. Ancak iç mekanlarda yeterli hava akımı olmadığı için bitki üzerine doğrudan su püskürtmek yaprak aralarına kaçan su nedeniyle taç çürüklüğü olarak bilinen ölümcül bir hastalığa neden olur. Bunun yerine buhar makineleri tercih edilerek evin odanın nem oranını artırmak daha tercih edilir bir uygulamadır.
Yorum Gönder