Başarılı orkide yetiştirme ile orkide seçimi arasında yakın bir ilişki var. Genel bir inanış olarak orkide bakımının zor olduğu düşünülmekte oysa bu doğru değil. Evinde afrika menekşesi yetiştiren herkes orkide yetiştirebilir. Orkideler istekleri bakımından diğer çiçeklerden biraz farklıdır bu istekler karşılandığında bakım olarak hiçte zor değildir.

Eğer ilk orkidenizi edinmeyi düşünüyorsanız bunun için önce evde orkide bakımı makalesini okumanızı tavsiye ederim, buradan size uygun orkide türünü seçebilirsiniz. Tüm orkide yetiştiricilerinin sorduğu sık sorulan sorulara göz atıp genel orkide bakımı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Orkide türünü belirledikten sonra sıra orkide satın almaya geldiyse bunun için bazı püf noktalara dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.

Orkide yetiştirmenin en önemli kuralı, orkide yetiştirmeye başlarken sağlıklı bitkilerle işe başlamaktır.alert-warning

Orkide Satın Alma

Orkide alırken en iyi yöntem kendinizin bizzat görerek almasıdır ancak bu fırsatınız yoksa online orkide siparişi vermeniz gerekiyorsa güvenilir bir tedarikçiden almanızı öneririm.
Orkide edinmenin bir kaç değişik yolu var. Bahçe merkezleri, yerel çiçekçiler, online orkide satışı yapan firmalar ve bazı süper market zincirlerinden edinmek mümkün. Satış kanalları içinde en iyi seçenek orkide üzerine uzman bir çiçekçiden orkide satın almaktır. Bunun avantajı hem kaliteli orkideler edinme şansınızın olması hem de size satış sonrası destek sağlama imkanlarıdır.

Orkide Bitki Seçimi

Kendi orkidenizi kendiniz seçiyorsanız özellikle süper marketlerde dikkatsiz sulama ve yanlış bakıma maruz kalmış orkide alma şansınız yüksektir. Bu sebeple bitkileri kontrol ederek almanız sağlıklı orkide seçiminizi kolaylaştıracaktır.
  • Büyük orkideler tercih edin. Yetişkin orkideler yer değişikliklerine daha kolay uyum sağlar.
  • Bir kısmı açmış bir kısmı tomurcuklu çiçekleri bol bitkileri seçin. Çiçekleri olgunlaşmış orkideler çiçeklenme dönemlerinin sonunda ve kısa süre sonra çiçekleri dökülecek demektir.
  • Yaprakları çimen yeşili ve pürüzsüz bitkiler alın. Kırmızı ve çok koyu yeşil yapraklı bitkiler yetersiz ışık almış orkidelerdir. Yaprakları çatlak, eğrilmiş, uçları kurumuş orkidelerden kaçının. Lekeli yaprakları olan orkideler hasta veya güneş yanığı olan bitkiler olabilir bu bitkilerden uzak durun.
  • Sağlıklı orkidenin en büyük belirtisi sağlıklı kökleri olmasıdır. Şeffaf saksıda orkide alıyorsanız köklerini kontrol edin. Epifitik orkidelerin kökleri yeşil üzeri gri süngerimsi bir tabakayla kaplıdır. Siyah kahverengi kökler ölü kök işaretidir bu orkideleri kesinlikle almayın.
  • Örümcek yada parazit türü canlılar varsa bu bitkilerden uzak durun.

Yorum gönder