Orkide Nasıl Çoğaltılır

Orkide üretiminin bir kaç değişik yolu var. Laboratuvar ortamına ihtiyaç duyan üretim şekilleri gerçekten çok güç ortamlar. Ev için en uygun üretim yöntemleri vejetatif üretim yolları. Hem daha hızlı çiçekli bitkiler elde edilebiliyor hem de uygulaması kolay yollar.

Tohumla üretim

Dünyanın en küçük tohumlu bitkisi orkideler. Bir aspirin ağırlığına yüz bin orkide tohumu sığdığı düşünülürse boyutları daha net hayal edilebilir. Kendi besinlerini karşılayamadıkları için bazı mantar türleriyle simbiyotik(ortak yaşam) ilişkiye girip çimlenme için gerekli enerjiyi sağlamaları gerekir. Laboratuvar şartlarında mantarla aşılanan tohumlar kavanozlara ekilerek çimlenmesi sağlanır. Bazı orkide türlerinin çimlenmesi için 10-12 yıl gibi uzun bir süre gereklidir. Orkidelerin nesillerinin tehlikede olmasının başlıca sebebi çimlenmesindeki güçlüktür.

Doku kültürüyle üretim

Bitkinin çeşitli yerlerinden kesilen parçalarının steril kavanozlar içerisinde ihtiyacı olan tüm şartların yerine getirildiği özel beslenme solüsyonlarında çoğaltılıp köklendirilmesi işlemidir. Bu yolla elde edilen bitkiler anne bitkinin genetik olarak tıpa tıp aynısı olduğu için üstün melez orkide türlerinin üretilmesinde bu yol tercih edilir.

Ayırma İle Üretim

Sympodial Orkidelerin Çoğaltılması
Bu tür orkideler tek bir gövdeden yan yana simpodial olarak gelişim gösterirler. Ne kadar çok bitki gövdesi olursa olsun hepsi tek kök sistemine bağlı yani aynı bitkidir. Bu yüzden az sayıda gövdeli bitkiler ayrılırsa gelecek yıl kendini tam toparlayamayacağı için çiçeklenme gerçekleşmeyecektir. Büyüme mevsimine doğru ve çiçeksizken yapılan ayırma işlemleri daha başarılı olmaktadır.

Çoğaltılmış orkideler
Ana orkide kök topu

Ayırma İşlemi
Saksı değişim zamanında ayırma işlemi yapmak en iyi yoldur. 8 den fazla gövdesi bulunan orkideler ikiye bölünebilir.
  • Bunun için saksıdan çıkarılan bitki köklerindeki saksı harcından tamamen temizlenir. Bitki temiz ve steril bir bıçak ile eşit şekilde iki bölüme ayrılır.
  • Buruşmuş yapraklar ve ölü kökler temizlendikten sonra yeni harçla saksıya dikilir.
  • Dikim işleminde söküldüğü saksı harcı seviyesi ile aynı seviyeden dikilmelidir.
  • Gölge ve nemli bir yere kaldırılan orkideler bir hafta bekletildikten sonra normal bakım yerine alınır. 4-6 Hafta içinde yeni sürgünler görülecektir.

Keiki ile Üretim

Hawai dilinde keiki bebek anlamına gelir. Orkideler bazen kendiliklerinden bazende yeterli bakım koşulları sağlanamadığında veya bakım periyotları bozulduğunda yavru verme (keiki) eğilimine girerler. Çiçek dalında önce yeni yapraklar gelişir daha sonra bu yapraklardan kökler çıkmaya başlar. Anne bitkinin genetik olarak tıpa tıp aynısı olan yavru orkideler yeterli büyüklüğe geldiklerinde başka bir saksıya ayrılarak yeni orkideler üretilebilir. Bu tür gelişim görülen en bilinen türler Dendrobium, Phalaenopsis, Oncidium, ve Epidendrum'dur.

Anne orkideden ayrılan orkide
 odun kömürü tozuna batırma
Çiçek dalından orkide ayırma

Ayırma yapabilmek için yavru orkidenin en az 3-4 cm kadar büyümüş iki kökü olmalıdır.alert-warning

Yavru Orkidelerin Ayrılması

  • Bunun için yavrunun bulunduğu çiçek dalı altta ve üstte bulunan gözlere yakın yerlerinden yaklaşık olarak 3 cm uzaklıktan kesip çıkarın. Keskin ve steril bir bıçak kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Kökleri ılık su içinde iyice yıkayın. Su kökleri yumuşatacak, elastikiyet kazandıracak ve köklerin saksı içine zarar görmeden daha rahat oturtulmasını sağlayacaktır.
  • Köklerin rahat sığacağı anne bitkinin saksısından biraz daha küçük bir saksıya yerleştirin.
  • Anne bitkinin saksı harcına benzer ancak biraz daha küçük tane boyutlarından oluşan saksı harcına dikin. Dikim esnasında kökler saksı harcından altta, büyüme noktaları ve kesilen çiçek saplarının ise saksı harcından üstte olmasına dikkat edin.
  • Gölge ve sıcak bir yere alın. Bebek orkideler anne orkidelerden biraz daha sıcaktan ve yüksek nemden hoşlanırlar.
  • Çok sayıda orkideniz varsa üzerine bakım kartı yerleştirip bitkinin adını, saksı değişim tarihi gibi bilgileri not edin.
Yavrular alındığı yerde ilk büyüme belirtilerini gösterdiklerinde anne orkidenin yanına alınarak anneyle aynı bakım uygulamaları yapılarak yetiştirilmeye devam edilir. Yaklaşık olarak yavrular 8 - 12 ay sonra ilk çiçeklerini vereceklerdir.alert-success

    Yorum gönder