Yavru orkide üretiminin teşvik edilmesi

Henüz köklenmemiş yavru (Keiki) orkide

Orkide üretmenin birkaç değişik yolu var ancak evde üretmenin tek yolu annenin yavrulamasını sağlamaktır. Tohumla veya doku kültürü ile orkide üretimi amatör üreticiler için çok zorlu bir yoldur. Ama ille de iki orkidem olsun diyorsanız Dendrobium, Phalaenopsis, Oncidium, ve Epidendrum gibi türler çiçek dallarından (Keiki Hawai dilinde bebek) yavru vermek suretiyle çoğaltılabilirler. Yavru oluşumu büyüme hormonlarının anne orkidenin çiçek dalında birikmesiyle genellikle çiçek dalının uç kısmında oluşan bebek orkidelerdir. Yavru oluşumu bazı uygulamalar yapılarak teşvik edilebilir.
  • Çiçeklenme döneminin sonunda hemen çiçek sapını kesmek için acele etmeyin bir süre bekleyin. Çiçek sapını çiçek başlangıcının hemen altından kesip gölge bir yerde 2-3 hafta bekletin. Gözler sürmeye başladığında yavru oluşumunu kontrol edin.
  • Çiçek sapındaki uyuyan gözlere İBA, NAA gibi büyüme hormonları tatbik edip yavru oluşumunu teşvik edin. Bu yöntem en sık kullanılan evde üretim metodudur, hazır jel veya keiki macunu şeklinde internet satışı mevcuttur.
  • Orkideler olumsuz yaşam koşullarında ölecekleri hissine kapılıp yavru üretmeye çalışırlar. Bunun için normalden daha gölge bir alanda ve biraz su miktarı kısılarak yaklaşık 2-3 hafta bekletilirse uyuyan gözler keiki oluşturabilir. Tabi bunun her zaman gerçekleşmeyeceğini bilmenizde fayda var.
Yavru oluşumu gerçekleştikten sonra normal bakım periyoduna geçilmeli, yavru orkidenin ayrılacak boyuta ulaşması beklenmelidir. Bebek orkidelerin gelişmesi 8-12 ay sürebilir.

Önceki anlatımlardan dikkatinizi çektiyse genelde yavru oluşumunun olumsuz koşullarda geliştiğini fark etmişsinizdir. Alışveriş merkezlerinde sıklıkla yanlış uygulamalar yapıldığından ve hatta yavru oluşumu için ısı, ışık yetersizliği, fazla sulama, az sulama, nem düzensizliği gibi her koşulun sağlandığı düşünülürse hem çiçeklenme dönemi bitmiş orkidelerin indirimli satışlarından faydalanılabilir hem de en hızlı orkide yavrusu elde etme şansını yakalayabilirsiniz. Çiçek dallarının üzerini kontrol ederek fotoğraftaki gibi minik yapraklanma belirtileri olup olmadığına bakıp alırsanız, belki biraz şansla bir kaç yavrulu orkide yakalayabilirsiniz.

Yorum gönder