Orkideye yeniden nasıl çiçek açtırılır

Orkide satın aldınız veya biri size orkide hediye etti er yada geç çiçekleri dökülecektir. Çiçekler solduktan sonra çiçek dalı yeşilse o yıl tekrar çiçeklenmesi için çiçek dalı budaması yapılabilir ama çiçek dalı kurudu ise ve yaza giriyorsak muhtemelen yeniden çiçek dalı üretmesi için sonbahara kadar beklemeniz gerekecektir.

Genellikle kasım aralık gibi çiçek dalları büyümeye başlar ancak ev ortamı bazen orkidenin yeniden çiçeklenmesi için gerekli şartları karşılamayabilir. Eğer orkideniz sağlıklı ve yeni çiçek dalı üretmiyorsa o zaman çiçeklenmesi için tıpkı seralarda kullanılan yöntemleri kullanarak yeniden çiçeklenmeleri için teşvik edebiliriz. İşte evde uygulanabilecek bazı yöntemler...

orkide yeniden çiçek açtırma

Sıcaklık ayarı

Ev ortamında gece gündüz sıcaklık farkları bir birine çok yakın olduğundan çiçeklenme olmayabilir. Doğal yaşam koşullarında orkideler 8-10 C derecelik gece gündüz sıcaklık farkında yaşarlar. Orkide geceleri serin bir alana (phalaenopsis için 16-18 C arası) alınarak çiçek dalı görülene kadar bakılarak yeniden çiçeklenmesi için teşvik edilir.

Işık

Orkidenizin yaprakları çimen yeşili veya tonlarında olmalıdır. Eğer çok koyu yeşilse yetersiz ışık aldığının göstergesidir. Orkide az ışık alırsa çiçek üretmek için gerekli enerjiyi karşılayamaz. Doğrudan gelen ışınlardan korumak şartıyla alıştıra alıştıra daha aydınlık bir alana taşınmalıdır.

Karanlıkta bekletme

Her şeyi yaptınız ancak durumda değişiklik yoksa çiçeklenme için küçük bir ipucu bazen orkideler çok karanlık bir alanda gün içinde en az 12 saat kadar bekletildiğinde yeniden çiçeklenme için kandırılabilirler.

Nem ayarlama

Orkideler çok düşük neme maruz kaldığında çiçeklerden su kaybetmemek için kendilerini korumaya alırlar ve çiçek üretmezler. Çiçek üretimi için %60 bağıl nem seviyelerine çekilmelidirler.

İpucu: Orkide satın alındıktan sonra taşınması esnasında veya online orkide siparişi verildiğinde kış aylarında yapılan nakliye işlemlerinde aşırı soğuğa maruz kalıp çiçekleri dökülebilir. Kış aylarında mümkün olduğunca kendi orkidenizi görerek almanız ve nakliyesini korunaklı olarak kendiniz yapmanızda fayda vardır.

Yorum gönder