Hybrid Orkide

Orkide Fidelerinin Yetiştirilmesi

Doku kültürü ile üretilen orkide fidelerinin yetiştirilmesi

Doku kültürü bitkilerin yaprak, sap, gövde, büyüme ucu gibi çeşitli parçalarının alınıp steril koşullar altında üretilmesi işlemidir. Bu yöntemle üretilen bitkiler virüsten ari olarak isimlendirilen yani virüssüz bitkilerdir. Bazı virüsler bitkiyi ne öldürür ne yaşatır hatta siz onun virüslü olduğunu bile anlamadan uzun yıllar yetiştirebilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında doku kültürü ile virüssüz fideler elde etmek önemlidir. Doku kültürünün bir diğer avantajı kaliteli damızlıkları kısa sürede çok sayıda üretme imkanı tanımasıdır. Alacağınız orkide fideleri büyük ihtimalle türünün sağlıklı bireylerinden seçilmiş özel melez anaçlardan üretilmiştir. Bazı üreticilerin iddia ettiğine göre virüssüz fidelerle üretim yapıldığında %30 daha hızlı büyüme gerçekleştiği söylenmektedir.

Daha önce ebay'den orkide siparişi nasıl olur anlatmıştık. Genelde gelen siparişlerin şişeler içerisinde doku kültürüyle üretilmiş orkideler olduğu düşünülürse bebek orkidelerin yaşatılması ve dış ortama aktarılması dikkat edilmesi gereken bir konudur. Denizi geçip derede boğulmamak için adım adım bebek orkideler dış ortama nasıl alıştırılır onu açıklayalım.

1.Adım Gelen şişeyi dış ortama almadan bir gün önce ağzını açın. Bunu yapmamızın nedeni olası şoklara karşı orkide fidelerini dış ortama alıştırmaktır.

2.Adım Şişeye 2-2,5 cm yüksekliğin de su doldurun. Spatula vb. bir alet yardımıyla fideleri agar dan kurtararak şişeden çıkarın. Eğer gelen şişe plastikse ağzını kesip bitkileri kolayca çıkarabilirsiniz. Cam şişeyse ve özellikle dar ağızlıysa çıkarmak biraz çetrefilli olabilir. Bunun için gazete kağıdına şişeyi sarıp çekiçle şişeyi kırmanız gerekecek. Şişenin zayıf tarafından ve yavru orkidelerin az olduğu bir yerden kırarsanız en az hasarla atlatabilirsiniz. Şişe kırıldıktan sonra ince cam kırıklarına dikkat etmelisiniz hem size hem bitkilere zarar verebilir.

3.Adım Çıkardığınız minik orkide yavrularını derin bir kaba alın. Burada suyla iyice yıkayıp agarla bitkilerin ayrılmasını sağlayın.

4.Adım Yıkama işlemi bittikten sonra plastik bir sepete alıp fideleri durulayın. Fideler uzun süre ıslak kalırsa mantari hastalıklara yakalanma riski artacaktır. Bu nedenle suyunu süzüp dikime hazırlayın.

5.Adım Fideleri boy boy ayırın zayıf köklü veya köklenmemiş fideler varsa atabilirsiniz. Büyümeleri çok uzun zaman alacaktır.

6.Adım Fideleri minik viyollere veya plastik bardaklara dikin. Plastik bardağa dikerseniz altını delmeyi ihmal etmeyin. Fideler için genellikle en iyi ortam sphagnum yosunu ancak bulunmaması durumunda sterilize edilmiş ince taneli orkide karışımları veya perlit kullanabilirsiniz.

7.Adım Toplu bakım işlemini kolaylaştırmak için bulaşık sepeti gibi bir sepete yerleştirin.
Orkide Doku Kültürü
8-Adım Orkide türünün normal yaşam koşullarına uygun bir alana yerleştirin. Gübreleme, sulama gibi bakım işlemlerini yetişkin orkidelerin bakımı gibi aynen yapabilirsiniz. Orkide fideleri yetişkin orkidelerden biraz daha yüksek nem ve ısıya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle ortam nemi ve ısısı fideler gelişene kadar yüksek tutulmalıdır. Yüksek nem hastalıkları ortama çekebilir ortam sık sık kontrol edilerek böcek saldırıları ve hastalıklara karşı korunmalıdır.

Not: Doku kültürüyle yetişen bitkiler hastalıksız ortamlarda yetiştiklerinden dış ortama alınırken çok hassas olurlar. Aktarım esnasın da kullandığımız aletler, gelen şişe ve hazırlık ortamı sterilizasyon prosedürüne uygun temizlenmelidir.alert-warning
Sterilizasyon prosedürünü buradan inceleyebilirsiniz.

Yorum gönder