Siyah orkide

Siyah orkide efsane mi?

Siyah orkide gerçekten var mı? Nerede bulunur? Bu sorular yüz yıllardır orkide meraklılarının kafasında var. Orkide yetiştiricileri çok uzun bir süredir siyah orkide üretmeye çalışıyorlar. Çeşitli orkide türlerini bir birlerine melezliyor, denemeler yapıyorlar.

Siyah çiçeklere insanların bir hayranlık duydukları açık. Siyah orkide, siyah menekşe, siyah karanfil hatta siyah mısır elde etme çabaları bunun açık kanıtı. Osmanlıda bir döneme adını veren lale çiçeğinin siyahını yetiştirmek için siyah toprakta yetiştirme ve karanlıkta yetiştirme denemeleri gibi birçok deneme yapılmış öyle teknikler ve hileler denenmiştir ki romanlara konu olmuştur.

Gerçekte hiçbir çiçek tam siyah değildir. Çoğu mor, kırmızı veya lacivertin çok koyu tonları simyacıların bakırı altına çevirme çabaları gibi siyah orkide çalışmaları hala devam ediyor.
Siyah orkide ismini kullanan gece kulupleri, restoranlar, kitap isimleri, takma adlar, tekstil üreticisi bile var. Oldukça popüler bir isim gizemli, ulaşılması zor, egzotik manalarına geliyor.

Orkidelerin yetiştirilmesinin güç olduğu gibi orkideler hakkında hala bilinen bir çok yanlış kanı var. Aslına bakarsanız phalaenopsis ve cattleya gibi orkide türlerini yetiştirmesi oldukça kolay. Bir diğer bilinen yanlış orkidelerin yalnızca ağaç üzerinde yaşadığı oysa hepimizin yakından bildiği sahlep içeceği yada Maraş dondurması K. Maraş bölgesinde toprakta yetişen sahlep orkidesinin köklerinden elde ediliyor. Orkide ailesi dünyanın en geniş bitki topluluğunu oluşturuyor bu yüzden bir birlerinden çok farklı özellikler göstermeleri normal. Kimi ağaç üstünde, kimi toprakta bazıları da kaya üzerlerinde yaşamlarını sürdürüyor.

Ticari değeri, çiçeklerinin güzelliği ve aklı baştan alan kokusuyla orkideler çiçekler içinde  en cezbedici çiçek olmaya devam ediyor. İnsanların ilgisi hangi sebeple olursa olsun bir gün siyah orkide elde etme umudu hala devam ediyor.

Yorum gönder