Evde Orkide Bakımı

Afrika menekşesi yetiştirilebilen her evde orkide yetiştirmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Bir çok kişi orkide yetiştirmenin güç olduğu fikrine sahip oysa orkide yetiştirmek diğer ev çiçeklerini yetiştirmekten farksızdır.

Evde yetiştirdiğimiz orkideler güney Amerika, Singapur gibi tropik ve yarı tropik iklim kuşaklarından gelir. Evde başarılı orkide yetiştirmenin altın kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçer. Yetiştirmesi ve temini en kolay orkide türü Phalaenopsistir. Bu türün çiçekleri çok uzun ömürlü ve iki ile altı ay arasında çiçekli kalabilir, bazı Paphiopedilum türleri de Phalenopsis gibi yetiştirmesi kolay türlerden biridir.

Sıcaklık istekleri

Evimizin ortalama sıcaklık durumunu  dikkate alarak seçim yapacak olursak phalaenopsis, bazı paphiopedilum ve dendrobium türleri sıcak seven orkide türleridir. Genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18-27 C derece arasındaki sıcaklıklardır. Cymbidium, miltonias, ve bazı paphiopedilum, dendrobium türleri soğuk seven orkide türleridir. Bu türler için en iyi yetişme sıcaklıkları 12 - 21 C derece arasındaki sıcaklıklardır.

Konumlandırma

Orkide aldıktan sonra yapılacak ilk ve en önemli iş doğru konumu seçmektir. Bu görev sağlıklı orkide yetiştirmenin altın kuralıdır ve sonraki uygulamalara temel oluşturur. Uzun süre ışık alabilen güney, güney batı penceresi gibi alanlar ilk tercihtir, ancak evin hangi penceresine yakın yerleştirirseniz yerleştirin orkideleri doğrudan gelen güneş ışınlarından korumanız gerekir. Pencereden yaklaşık 30cm içeride perde veya jaluzi arkasına yerleştirmek aynı ormanda palmiyelerden süzülen ışık gibi orkideler için mükemmel bir konum olacaktır.

Klima, soba, kalorifer yakını, perde ve cam arası gibi ani iklim değişikliği olan alanlardan uzak tutulmalıdır. Orkideler dengeli iklimsel koşullardan hoşlanır.alert-error

Nem istekleri

Evlerde yetiştirilen orkideler genellikle %40-80 arası nemde sağlıklı yetiştirilebilirler. Nemin yetersiz olduğu kurak iklimlerde çakıl dolu tepsilere su doldurmak suretiyle nem miktarı artırılabilir. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken konu orkide saksısı çakıl üzerine oturtulduğunda su seviyesi çakılların altında olmalı orkide kökleri suyla doğrudan temas etmemelidir.

Bitkileri bir birine yakın konumlandırmak, güneş alan mutfak, banyo gibi nemin yüksek olduğu alanları seçmekte nem isteğini karşılamak için yapılan uygulamalardır.

Spreyle günlük su püskürtmek de nem oranını artırmaya yardımcı olur. Ancak iç mekanlarda yeterli hava akımı olmadığı için bitki üzerine doğrudan su püskürtmek yaprak aralarına kaçan su nedeniyle taç çürüklüğü olarak bilinen ölümcül bir hastalığa neden olur. Bunun yerine buhar makineleri tercih edilerek evin odanın nem oranını artırmak daha tercih edilir bir uygulamadır.

Sulama

Sulama aralığı ortam nemine, saksı toprağının yapısına, saksı türüne (toprak veya plastik)  ve büyüklüğüne göre değişim gösterebilir. Genel olarak orkide kökleri iki sulama arasında kurumayı severler.  Yavru orkideler, etli köklü ve yaprakları ince orkideler sürekli nemli kalmayı tercih ederler. Phalaenopsis gibi etli köke sahip orkideleri doğru sulama yapmak için kök rengine bakarak sulama zamanı tespit etme yöntemi mutlaka öğrenilmelidir.

Orkide saksı toprağı (Saksı karışımı)

Doğada pek çok orkide tropikal ormanlarda ağaç üzerlerine tutunmuş (epifitik), kökleri aşağı sarkar vaziyette yaşar. Kökler genellikle günde bir kez yağmurla ıslanıp kurur. Bu ortamı simüle etmek amacıyla saksı toprağı çam kabukları, hindistan cevizi lifleri, pomza veya sphagnum yosunu gibi saksı materyallerinden oluşur. Bu materyaller orkideler için özel olarak hazırlanmış karışım halinde veya ayrı ayrı orkide satış noktalarından temin edilerek kullanılır.

Gübreleme

Orkideler düzenli olarak gübrelenmekten hoşlanırlar. Bunun için NPK 15-5-5 kompoze gübreden 4 litreye yarım çay kaşığı  karıştırılarak kullanılabildiği gibi orkideler için özel olarak hazırlanmış gübreler de kullanılabilir. Yazın haftada bir kez, kışın azot oranını düşürmek suretiyle ayda bir veya iki kez gübreleme yapılmalıdır.

İster kendi evinize, ister sevdiklerinize hediye orkide alın phalaenopsis gibi bakımı kolay orkide türlerinden seçmeniz orkide yetiştirme şansınızı artıracaktır.alert-success

Yorum gönder