İçi sırsız delikli seramik orkide saksısı

Orkide saksısı nasıl olmalı?

Orkide türleri arasında istekleri bakımından bir çok farklılıklar vardır. Saksı seçimi yaparken bitki ihtiyaçları göz önüne alınarak iklim şartları ve bizim bakım şartlarımıza göre saksı seçimi yapmak sağlıklı orkideler yetiştirmek için hayati önem taşımaktadır. Seçeceğiniz saksı türü sulama sıklığını, gübrelemeyi ve sık sulamada karşılaşacağınız tuzlanma problemini etkileyecektir. İsterseniz orkide yetiştirmek için en sık kullanılan orkide saksılarını yakından inceleyelim.

En çok kullanılan orkide saksıları

  • Plastik saksı
  • Toprak saksı
  • Sepetler

Plastik Saksılar

Kurak iklimlerde ve iç mekanlarda buharlaşma yüksek olduğundan nem isteği yüksek bitkiler için plastik saksı kullanımı nem dengesi açısından daha iyi bir seçenek olur. Epifitik (Epiphyte) orkidelerin aynı yaprakları gibi kökleriyle fotosentez yapabilme özellikleri olduğundan şeffaf saksı kullanımında köklerin güneş görmesi sağlanır. Şeffaf saksıların bir diğer avantajı kök bölgesini izleyebilme şansı tanımasıdır. Bu sayede köklerde herhangi bir zararlanma var mı veya sulama zamanı gelmiş mi tespit edilebilir. Ayrıca saksı çeperine zararlıların yuva yapma şansı olmadığından sağlıklı saksılardır. Hafif ve sağlam olmaları avantajları arasında olmasına rağmen uzun boylu orkideleri taşımakta güçlük çekmeleri tek dez avantajları sayılabilir. Dış mekanlara yerleştirildiklerinde mutlaka saksı sabitlenip devrilmesi engellemelidir.

Toprak Saksılar

Nemli bölgeler için daha uygun bir saksıdır. Sıcak iklimlerde bitki kökünü serin tutar. Ağır olması sebebiyle dış mekanlarda yetiştirilecek orkideleri devrilmekten korur, özellikle uzun boylu orkideler için bu özellik iyi bir avantaj sağlar. Fazla sulama yapılması durumunda suyun fazlasını gövdesinden tahliye edebilir. Gözenekli yapısı köklerin hava almasını sağlar. Hafif nemli ortamlardan hoşlanan ve iki sulama arasında kurumasına müsaade edilen orkideler için iyi bir seçimdir.

Sepetler

Hindistan cevizi liflerinden yapılmış sepetler asılarak yetiştirilen orkideler için vazgeçilmez bir seçenektir. Hafif olması, uzun süre çürümeden kalabilmesi kullanımını kolaylaştırır. Her yerinden hava almasından dolayı plastik saksılara ve toprak saksılara göre çok daha sık sulama ihtiyacı vardır. Gelişmiş kök yapısına sahip orkideler için iyi bir seçimdir. Bünyesindeki bitki besin elementleri orkideyi besler.

Orkide saksısı örnekleri


Skyplanter ters saksı
Restorant, cafe vb. yerler için
ilginç olduğu için kullanılabilir.
Haricinde önerilmez.
Sepet orkide saksısı
Nemli iklimler için kullanılabilir.

Sırsız seramik orkide saksısı
Sıcak iklimlerde tercih sebebidir
Yetiştiriciler aktif olarak kullanır.


Kokodema orkide saksısı
Japonyadan çıktığı için
japonya gibi sıcak ve nemli iklimlerde
kullanılabilir.


www.orkidebakimi.com'un tercihi
şeffaf orkide saksısı
Her iklimde kullanılabilir.
Yeni yetiştiriciler bu saksıyı tercih etmelidir
orchitop orkide saksısı.
Alman üretimi çok ideal bir sistem değil
nemli iklimlerde kullanılabilir

Yorum gönder