Kullanılan aletlerin sterilizasyonu.

Budama, saksı değişimi veya hastalık tedavisi gibi durumlar da kullan aletleri sterilize etmek gerekir. Sterilizasyon için iki yöntem kullanılır.

Kimyasal sterilizasyon: Kullanılacak aletler kullanılmadan biraz önce %10 luk çamaşır suyu çözeltisine bir iki dakika batırılıp çıkarılır. Daha sonra suyla durulandıktan sonra kullanıma geçilir. Çamaşır suyu metal eşyalar üzerinde aşınmalara ve pasa sebep olur. Bu nedenle metal eşyaların suyla iyice durulandığından emin olunmalıdır.

Bir diğer kimyasal yöntem %70 lik alkol çözeltisine batırıp kullanmaktır. Bu yöntemde bazı yetiştiriciler küçük sprey şişelere alkolü koyup ihtiyaç olan yüzeye püskürterek sterilizasyon işlemini yapmaktadırlar.

Isı sterilizasyonu. Bu yöntem de aletler yüksek ısı kaynağına tutularak kızarana kadar bekletilip sterilize edilirler. Yöntem hızlı ve kesindir. Alev kaynağı olarak mutfak ocakları veya son zamanlar da yaygınlaşan portatif propan ocaklar kullanılabilir. Ateşe tutulan aletler kullanılmadan önce oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmelidir.

Yorum gönder